HÜVELYFLÓRA

Egészséges hüvelyi pH és egészséges hüvelyflóra

Az egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát a Lactobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják. Ezek a jótékony baktériumok természetes úton tejsavat termelnek és egyensúlyban tartják a hüvely pH-értékét, beállítva egy enyhén savas kémhatást (az egészséges hüvely pH-értéke pH 3,8 – 4,2 között mozog). Ha ez a természetes egyensúly felborul, akkor a hüvelyfertőzések (hüvelygomba, hüvelygyulladás, bakteriális hüvelyfertőzés azaz BV) kialakulásának a kockázata is jelentősen megnő. A hüvelyi mikroflóra felborulásának számos oka ismert. Ide sorolható az antibiotikumok használata, fogamzásgátlók szedése, a védekezés nélküli szex, a tisztálkodószerek túlzott mértékű használata (túl gyakori hüvelyi irrigálás), életmódból adódó stressz, a szoros műszálas ruházat, szaunák, uszodák, közös strandok használata. Amikor a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, a hüvely sokkal védtelenebb bármilyen külső és belső hatással szemben, hiszen az egészséges hüvelyflóra, a megfelelő hüvelyi pH-érték és a savas környezet biztosítja normál esetben a mikroorganizmusok elleni védelmet. A hüvelyi fertőzéseket előidéző kórokozók lehetnek gombák (pl. candida), baktériumok, különböző élősködők vagy vírusok. Ezek típusaiktól függően számos különböző tünetet eredményezhetnek. Ilyenek a hüvelyi viszketés, égő-, csípő- vagy szúró érzés, amely mellé különböző hüvelyváladékozás (kellemetlen szagú vagy állagú hüvelyfolyás) is társulhat. Amikor már ezek jelentkeznek feltétlenül szükséges a szakszerű orvosi vizsgálat, azaz mindenképp ajánlott szakorvoshoz fordulni.  

Az egészséges hüvelyflórát veszélyeztető tényezők

Az egészséges hüvelyflórát veszélyeztető tényezők: hüvelyi fogamzásgátlók alkalmazása, mosószerekkel, kozmetikumokkal kapcsolatban fellépő allergia, közösségi helyek és közös vizek használata (uszoda, strand, wellness fürdők, csúszdaparkok), szauna, gőzfürdő és közösségi wc-k használata. Edzőtermek, közös használatú öltözők látogatása. Intim higiéniai szokások, túlzott hüvelyi irrigálás vagy éppen elhanyagolt intim higiénia. Hormonális változások, orális fogamzásgátlók szedése, terhesség, menopauza. Egyéb betegségek vagy életmódból adódó veszélyek, cukorbetegség, daganatos megbetegedések és az azokra alkalmazott terápiák (kemoterápia), candida fertőzés. Túlsúly vagy stresszes életmód. Szexuális szokások pl. túl sűrű partnercsere, óvszer használata nélküli szexuális élet (nemcsak a fertőzésveszély miatt, hanem a sperma lúgos hatása is ronthatja a hüvelyi pH-értéket). Öltözködési szokások: műszálas fehérnemű vagy szoros ruházat viselése. Ha ezek közül egy vagy több tényező is fennáll, javasolt a probiotikus tampon rendszeres használata, az egészséges hüvelyflóra fenntartása érdekében.  

Bakteriális hüvelyfertőzés

Hogyan segít a probiotikus tampon bakteriális hüvelyfertőzés esetén?

Bakteriális hüvelyfertőzés (más szóval bakteriális vaginózis, azaz BV) esetében, a betegséget okozó baktériumok túlszaporodnak a hüvelyben. Hogy visszaállítsuk a megfelelő hüvelyi baktériumflórát, javasolt a probiotikus tampon használata, kiváltképp ha a kezelés antibiotikummal történt. A probiotikus tampon visszatelepíti a hüvelybe a természetes hüvelyflórát alkotó tejsavbaktériumokat, ezáltal beállítja a megfelelő hüvelyi pH-értéket, így a kórokozó baktériumok nem tudnak elszaporodni a hüvelyben.

A bakteriális hüvelyfertőzés kezelése:

Az említett tünetek észlelésekor forduljon szakorvoshoz. A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikummal kezelhető.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei:

 • kellemetlen szagú hüvelyfolyás (szürkésfehér színű)
 • égő érzés a hüvelyben
 • fájdalom szexuális együttlétkor

A bakteriális hüvelyfertőzés okai:

A bakteriális hüvelyfertőzés, akkor alakul ki, ha a jótékony tejsavtermelő baktériumok száma lecsökken, a hüvelyi pH-érték megemelkedik és elszaporodnak a kórokozó baktériumok. A bakteriális hüvelyfertőzést elősegíthetik: túl gyakori intim tisztálkodás (irrigálás), gyakori szexuális együttlét óvszer használata nélkül, elhúzódó menstruáció (a menstruációs vér lúgos), antibiotikum kezelés.  

Hüvelyflóra helyreállítás

Az egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát a Lactobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják. Ezek a jótékony baktériumok természetes úton tejsavat termelnek és egyensúlyban tartják a hüvely pH-értékét, beállítva egy enyhén savas kémhatást (az egészséges hüvely pH-értéke pH 3,8 – 4,2 között mozog). Ha ez a természetes egyensúly felborul, akkor a női nemi betegségek (hüvelygomba, hüvelygyulladás, bakteriális hüvelyfertőzés) kialakulásának a kockázata is jelentősen megnő. Amikor a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, a hüvely sokkal védtelenebb bármilyen külső és belső hatással szemben, hiszen az egészséges hüvelyflóra, a megfelelő hüvelyi pH-érték, a savas környezet biztosítja normál esetben a mikroorganizmusok elleni védelmet. A hüvelyflóra helyreállításának az ellen® probiotikus tampon tökéletes eszköze. Használata a menstruáció alatt nagy mennyiségű és természetes eredetű Lactobacillusokkal látja el a hüvelyt. Használható rendszeresen minden menstruáció alatt vagy kúraszerűen a „hármas szabály” szerint (a hármas szabályt a probiotikus tampon menüpont alatt találod).

 

Hüvelygomba

Hogyan segít az ellen® probiotikus tampon hüvelygomba eseténellen?

A probiotikus tampon az egészséges hüvelyflóra helyreállításában segít a kezelés alatt, közben, vagy utána, attól függően mikor következik be a menstruáció. A probiotikus tampon visszatelepíti a jótékony tejsavbaktériumokat a hüvelybe, amelyek hiányában bekövetkezhetett a fertőzés. A probiotikus tampon az egészséges hüvelyflóra helyreállítása révén kialakítja azt az egészséges savas hüvelyi közeget, amelyben nem tudnak megtelepedni a kórokozók. Hüvelygomba kezelése: Az említett tünetek észlelésekor feltétlenül forduljon orvoshoz, mert a betegség magától nem múlik el. Szakorvos segítségével a tünetek néhány nap alatt megszüntethetők.  

Hüvelygomba tünetei:

 • szeméremtáji viszketés
 • hüvelyi folyás (fehér, néha sárgás, sűrű, túrós váladék)
 • vizelési zavar
 • szexuális együttlétkor fájdalom
 • hüvelyi égő érzés
 • viszketés

Hüvelygomba okai: A hüvelygombát legtöbb esetben a Candida gomba okozza, amely kisebb számban természetesen is megtalálható az emberi szervezetben. A problémát a gomba túlszaporodása okozza, ami vagy a test saját flórájából lobban fel, vagy kívülről érkezik. Hajlamosító tényezők: Fogamzásgátló szedése, terhesség, cukorbetegség, túl gyakori vagy hiányos tisztálkodás, stressz, étrend- vagy életmód változás, műszálas fehérnemű, stb.  

Hüvelyfolyás

Hogyan segít az ellen ® probiotikus tampon hüvelyfolyás esetén?

A hüvelyfolyás hátterében többféle fertőzés is állhat, de az valószínűsíthető, hogy az egészséges hüvelyflóra felborult. A probiotikus tampon használatával a természetes hüvelyflórát alkotó tejsavbaktériumok visszatelepíthetők és az egészséges hüvelyi pH-érték helyreállítható. Az egészséges hüvelyflóra tejsavtermeléssel tartja távol a kórokozókat és megóvja magát a fertőzésektől. Hüvelyfolyás kezelése: A hüvelyfolyást a színe, szaga, állaga és a mellé társuló egyéb tünetek alapján lehet azonosítani, majd aszerint megfelelően kezelni szakorvosi segítséggel.  

Hüvelyfolyás gyakoribb fajtái

 1. Sárgás vagy zöldes színű, habos állagú hüvelyfolyás, amelynek kellemetlen szaga van (hüvelyi irritáció, vizelési problémák, szexuális együttlétkor kellemetlen érzés) – ezek a tünetek bakteriális hüvelyfertőzésre utalnak.
 2. Fehér vagy szürkés színű, híg vagy áttetsző hüvelyfolyás, amelynek kellemetlen szaga van (hüvelyi diszkomfort érzés) – ezek a tünetek bakteriális hüvelyfertőzésre utalnak.
 3. Fehér, sűrű, túrószerű folyás, amelynek általában nincs szaga (hüvelyi égő érzés, viszketés) – ezek a tünetek hüvelygombára utalnak.

Amikor a folyás normális: A havi ciklus termékeny napjain, a peteérést nyálkás, áttetsző váladék jelzi. Akik babát szeretnének, ezzel a méhnyaki váladék módszerrel is meghatározhatják a termékeny napokat.  

Húgyúti fertőzés – felfázás

Hogyan segít az ellen® probiotikus tampon?

A probiotikus tampon az egészséges hüvelyflóra helyreállításában segít a kezelés alatt, közben, vagy utána, attól függően mikor következik be a menstruáció. A probiotikus tampon visszatelepíti a jótékony tejsavbaktériumokat a hüvelybe, amelyek hiányában bekövetkezhetett a fertőzés. A probiotikus tampon az egészséges hüvelyflóra helyreállítása által kialakítja azt az egészséges savas közeget, amelyben nem tudnak megtelepedni a kórokozók. Felfázás kezelése: Az említett tünetek észlelésekor feltétlenül forduljon orvoshoz. Szakorvos segítségével a tünetek néhány nap alatt megszüntethetők. Az akut fertőzést általában antibiotikummal kezelik, ami még inkább indokolja a hüvelyflóra regenerálását – ebben nyújt hatékony segítséget a probiotikus tampon.

Felfázás tünetei:

 • a vizelés megindításának nehézsége
 • égő fájdalom vizeléskor
 • gyakori, sürgető vizelési inger
 • hólyagtáji görcsök (a fájdalom kiterjedhet a hasra és a hátra is)
 • esetenként láz

Felfázás okai: A nők esetében a húgycső és a végbélnyílás között nagyon kicsi a távolság és a női húgycső rövidebb is. A húgycső tájéka nedves, ezért a bélcsatornában megtalálható baktériumok könnyen eljutnak a hüvelybe, majd innen a húgyutakba. A húgyúti fertőzések leggyakoribb formája a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása, a hólyaghurut, amit az esetek 80-90%-ában az E. coli nevű baktérium okoz.